Härtelö valloittaa maailman

Lappeenrantalaislähtöinen Annika Ikonen oli mukana kehittämässä täysin uutta elintarvikeinnovaatiota, Härtelöä.
Lappeenrannan Energia
|
Lappeenrantalaislähtöinen Annika Ikonen oli mukana kehittämässä täysin uutta elintarvikeinnovaatiota, Härtelöä.
Aurinkoisen iloinen Annika ehtii vastata haastattelupyyntöön kiireen ja tohinan keskeltä. Härtelö oli yksi kuudesta finalistista Suomalainen Menestysresepti 2019 -kilpailussa, joka ratkesi sunnuntaina 11. elokuuta. Voittajaksi nousi Leivon Leipomon Boltsi, mutta kaikkien finalistien tuotteet päätyivät kisan lopuksi S-ruokakauppojen valikoimaan.

— En voi oikein vieläkään uskoa tätä kaikkea todeksi, ja sitä ihan liikuttuu, kun näkee jonkun ostavan Härtelöä lähikaupasta, Ikonen muotoilee.

Katastrofigastronomista elintarvikeinnovaattoriksi

Itseoppinut leipuri perusti jo 19-vuotiaana ensimmäisen oman yrityksen, joka valmisti tilauksesta kakkuja ja leivonnaisia. 

— Nyt leipominen on jäänyt muiden kiireiden jalkoihin, mutta hapanjuurileipää leivon aina kun on aikaa. Se on ihanan rentouttavaa, melkein kuin meditointia, Ikonen naurahtaa. 

Ikonen suunnitteli vuonna 2016 Lappeenrannan Energialle “Energiakakun”, ja edellisessä haastattelussa hän kertoi lähtevänsä opiskelemaan Helsingin ylipistoon elintarviketieteitä. Haastattelun lopussa Ikonen vitsaili, että hän haluaisi tulevaisuudessa kehittää esimerkiksi jonkin nyhtöruis-tyylisen uuden ruokatuotteen. Härkäpapujauhoista valmistettu vegaaninen, gluteeniton ja soijaton jäätelöuutuus on nyt kauppojen hyllyillä. 

Annika Ikonen ja Lappeenrannan Energian energiakakku
Annika Ikonen suunnitteli vuonna 2016 Elämää&Energiaa -lehden lukijoille jouluisen punaviini-suklaakakun. Kuva: Tuomas Jussila
 

Pakko, mikä ihana motivaattori

Alkuperäinen idea Härtelöstä syntyi koulun kurssitehtävästä puolitoista vuotta sitten keväällä. Opiskelijaporukka lähti kehittämään härkäpavuista uutta ruokatuotetta ilman mitään paineita, koska kyseessähän oli “vain tämmönen kurssityö”. 

— Ihan vitsillä lähdettiin kokeilemaan miten härkäpapujauhe soveltuisi jäätelön valmistuksessa, mutta kun tuote oli valmis ja maistettiin, niin oltiin ihan häkellyksissä miten hyvää siitä tulikaan, Ikonen kertoo. 

Kilpailuun osallistuminen ja sieltä saatu hyvä palaute motivoivat jatkamaan tuotekehittelyä opiskelun ohessa. Kilpailussa finaaliin etenemisen myötä lopullinen tuote oli ikään kuin pakko saada valmiiksi. 

Opiskelijaporukka lähti kehittämään härkäpavuista uutta ruokatuotetta kurssityönä
Opiskelijaporukka lähti kehittämään härkäpavuista uutta ruokatuotetta kurssityönä. Kuvassa koko tiimi Härtelön lanseeraustilaisuudessa 16.8.2019. Kuva: Leena Ikonen. 
 

Monipuolisesti mukana uuden yrityksen toiminnassa

Nyt Härtelöllä on oma sopimustuottaja ja Ikonen itse toimii osakkaana, hallituksen jäsenenä ja ainoana täyspäiväisenä työntekijänä Härtelöä varten perustetussa yrityksessä, Lipasu Oy:ssä. 

— Ollaan edelleen vahvasti mukana tuotannossa, esimerkiksi kaikki etiketit ollaan itse käsin liimattu purkkien kylkiin, Ikonen naurahtaa. 

Härtelön myynti on lähtenyt todella hyvin liikkeelle, ja tällä hetkellä Lipasun täytyykin miettiä kuinka tuotanto saadaan pysymään kysynnän mukana. 

Vasta 22-vuotias Ikonen valmistuu muutaman vuoden kuluttua elintarviketieteiden maisteriksi ja uskoo, että ideoita riittää vastaisuudessakin uusiin elintarvikeinnovaatioihin. 

— Sitten kun Härtelö on valloittanut maailman, niin otetaan seuraava projekti, Ikonen maalailee. 

 

Pääkuva: Vilja Harala

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.