Energian säästäminen on yhteinen etu - siten sähköä riittää kaikille

Oikea sähkönkäytön ajoittaminen keventää omaa lompakkoa ja talvikaudella turvaa sähkön riittävyyttä kaikille.
Lappeenrannan Energia
|
Lappeenrannan Energiaverkot - vältä sähköpula, säästä energiaa
Sähkönkulutuksen tarkkailu ja energiansäästö ovat aina järkeviä, mutta etenkin meneillään olevan energiakriisin aikana jopa välttämättömiä toimia. Etenkin arkiaamuina ja -iltoina tarpeetonta sähkönkulutusta tulee nyt välttää.

Lappeenrannan Energiaverkkojen käyttöpäällikkö Antti Lintunen kertoo, että Fingrid on arvioinut tulevan talven aikana sähköpulatilanteessa selviytymiseen kolme vaikuttavaa keskeistä tekijää.

- Kun kotimainen tuotanto toimii luotettavasti, Ruotsista saadaan sähköä, talvi on lauha ja tuulinen, sähköpulalta on edellytykset välttyä. Jos näistä osatekijöistä jää toteutumatta kaksi kolmesta, sähköstä voi tulla pulaa, joten kaikkien kansalaisten on nyt syytä varautua sähkökatkojen mahdollisuuksiin sekä oman kulutuksen hillitsemiseen.

Sähköverkkojen käyttöpäällikkö suhtautuu kuitenkin mahdollisiin sähkökatkoihin rauhallisin mielin, ja haluaa välittää samaa viestiä myös asiakkaille.

- Kun varaudumme ja säästämme sähköä, voimme vielä välttyä kiertäviltä sähkökatkoilta. Tärkeintä on sähkönkäytön vähentäminen suurimman kulutuksen aikaan, Lintunen korostaa.

Sähkönkäytön vähentäminen talvipakkasilla on tärkeää suurimman kulutuksen huipputuntien aikaan eli tyypillisesti arkisin aamulla kello 8-10 ja iltaisin kello 16-17 ja 19-20.

- Mikäli mahdollisesta sähköpulasta varoitetaan Fingridiltä, sähköverkkoverkkoyhtiöiltä ja mediassa etukäteen, on tärkeää vähentää sähkönkäyttöä juuri noina ajanhetkinä.

- Myös sähköpulan eli kiertävien sähkökatkojen aikanakin kehotetaan välttämään turhaa sähkönkäyttöä, Lintunen korostaa.

Sähköpulassa sähkökatkot kestävät kerrallaan Energiaverkkojen alueella 2 tuntia, minkä jälkeen se kiertää verkon muille alueille.

- Jos sähköpulatilanne kestää pitkään, on mahdollista, että samalla alueelle kohdistuu uusi katkos. Ainoastaan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset kohteet pyritään pitämään viimeiseen saakka sähkönjakelun piirissä.

Energian säästöä on järkevää tehdä paljon kuluttavissa toiminnoissa, kuten sähkölämmityksessä, käyttöveden lämmityksessä, ilmastoinnissa, sähkösaunan ja kodinkoneiden käytössä. Lintunen kehottaa ajoittamaan esimerkiksi pyykin- ja astianpesun kulutushuippujen ulkopuolelle.

- Me jokainen itse ratkaistaan, kuinka paljon ja milloin sähköä kulutetaan. On hyvä kiinnittää huomiota sähkölaitteiden määrään ja omiin käyttötapoihin.

Katkoihin kannattaa varautua aina

Lintunen muistuttaa, että vikoihin liittyviä sähkökatkoja tapahtuu myös normaalitilanteissa ja ne voivat kestää pidempää kuin sähköpulanhallintaan suunnitellut keskeytykset. Yllättäviin sähkökatkoihin tulisi kaikkien varautua ja miettiä etukäteen toimintamallia oman toiminnan jatkuvuuden kannalta.

- Kotitalouksien olisi myös hyvä olla riittävä kotivara, jonka avulla pärjää jopa 72 tuntia ilman sähköä, Lintunen muistuttaa.

Kotivara sisältää riittävästi peruselintarvikkeita, lääkkeitä, kynttilöitä ja esimerkiksi paristokäyttöisen radion. Tarkempaa tietoa saa osoitteesta 72tuntia.fi.

- Sähkökatko ei ole hätätilanne ja silloin ei tarvitse soittaa hätäkeskukseen, ellei tilanteessa ole muuta uhkaavaa. Myös sähköyhtiöön soittamasta tulisi välttää, jos ei ole muuta sähkökatkoon liittyvää lisätietoa.

Lintunen suosittelee lataamaan omaan puhelimeen Fingridin Tuntihinta -mobiilisovelluksen, jonka avulla sähkön tuntihintaa ja pian myös sähköpulan tilannetta voi seurata. Oivallinen mobiilisovellus edullisimpiin sähkön käyttöajankohtiin on myös Väreen Sähkön hinta nyt. Sähkönjakelun reaaliaikainen tilanne näkyy puolestaan paikallisesti oman verkkoyhtiön häiriökartalta.

Sähkön säästäminen hyvällä alulla – jo säästäneille asiakkaille kiitos!

Lappeenrannan Energian asiakkaat ovat onnistuneet hillitsemään sähkönkulutusta meneillään olevassa energiakriisissä hieman, mutta kirittävää on vielä. Viime ja tämän vuoden marraskuun vertailun perusteella sähkönkulutus Lappeenrannassa, Savitaipaleella, Taipalsaarella ja Lemillä väheni yli viidellä prosentilla. Vuotuiset lukemat ovat varsin vertailukelpoisia, sillä kuukauden keskilämpötilat olivat tänä ja viime vuonna hyvin samanlaiset.

Lappeenrannan Energialta arvioidaan, että sähkön markkinahinnat ja Astetta alemmas -kampanja ovat motivoineet asiakkaita säästämään sähköä. Eniten säästötalkoisiin on osallistuttu sähkölämmittäjien ja erilaisten lämpöpumppujen avulla lämmittävien keskuudessa.

- Seudullamme on jääty säästöissä valtakunnallisten keskiarvojen alle, joten lisää huomiota asiaan tarvitaan. Kannustamme kaikkia kotitalouksia ja yrityksiä lämpimästi kaikkeen energian ja veden säästöön talvikaudella sähköpulatilanteelta välttymiseksi. Säästö näkyy myös myöhemmin omilla energia- ja vesilaskuilla, yhtiö kannustaa.

vältä sähkökatkot ja säästä energiaa - perhe keittiössä

Energiansäästöön ja varautumiseen vinkkejä

Millaisin eri keinoin energiaa voi säästää?

Tärkeintä on seurata omaa kulutusta, ajoittaa sitä oikein ja karsia kaikkea turhaa kulutusta erityisesti arkisin kello 8-10 ja 16-17 ja 19-20. Esimerkiksi kodin viihde-elektroniikka kuluttaa nykyisin jopa enemmän sähköä kuin ruoan kylmäsäilytys. Merkittävimpiä säästöjä saa aikaan huonelämpötiloja ja käyttöveden lämpötilaa hieman alentamalla. Lue lisää konkreettisia neuvoja energiansäästöön.

Miten kotitalouksia ja yrityksiä tiedotetaan ennalta sähkökatkoista?

Jotta suorat ja nopeimmat viestimme tavoittavat, huolehdi ennakkoon sähkön, lämmön ja veden häiriötiedotteiden tilauksesta osoitteessa minunenergia.fi ja lappeenrannanenergia.fi/tilaa-hairiotiedotteet. Kun mahdollisesta sähköpulan riskistä tiedotetaan, seuraa omaa sähköverkkoyhtiösi viestintää ja vähennä kulutusta. Viestimme katkoista häiriötekstiviestein ja sähköpostein. Viestimme energia- ja vesiyhtiönä tilannetietoa omassa verkkopalvelussa ja somekanavissamme. Lue lisää sähköpulaan varautumisesta.

Miten sähkökatko vaikuttaa kodin lämmitykseen ja veden käyttöön?

Tarkista kodin sähköä ja vettä lämmittävien laitteiden toimivuus eli piipahda kiinteistön teknisessä tilassa varmistamassa, että kaikki toimii normaalisti. Sähkökatkon jälkeen kodin lämmitys ja käyttöveden valmistus käynnistyvät normaalisti, mutta lämpötilojen tasaantumiseen menee hetki. Katkon päätyttyä kannattaa olla varovainen, ettei hanasta tuleva vesi ole liian kuumaa. Lue aiheesta lisää lämmön ja veden varautumisesta.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.