EKTURVA suosittelee - käytä maskia ja muista laittaa käytetty maski roskiin!

Koronavirukselta suojautumiseksi kannattaa edelleen käyttää kasvomaskia.
Lappeenrannan Energia
|
Kaupunkikuvaa vesitornista kuvattuna.
Etelä-Karjalan alueella on voimassa vahva maskisuositus. Etelä-Karjalan turvallisuus- ja valmiustoimikunta (EKTURVA) pitää tärkeänä, että annettuja turvallisuusohjeita noudatetaan – tilanne koronatartuntojen suhteen on huonontunut tartuntojen lisäännyttyä merkittävästi viime viikkojen aikana.

Lue ja kertaa tästä vinkkimme maskin oikeaoppiseen käyttöön ja sen hävittämiseen käytön jälkeen


Vaikka kasvomaskin käyttö tuntuu toisinaan ikävältä tai hankalalta, kannattaa muistaa, että se on edelleen hyvä keino suojata koronalta itseä ja muita rokotesuojan hankinnan lisäksi. Eksoten viestinnästä jaksetaan edelleen sitkeästi muistuttaa suojautumisen tärkeydestä:

- Tällä hetkellä THL suosittelee, että maskia käytetään edelleen etenkin julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Suositus koskee kaikkia yli 12 vuotta täyttäneitä niin rokotettuja kuin rokottamattomia henkilöitä.

Eksotelta tarkennetaan, että alueellamme vahva maskisuositus on voimassa ruuhkaisissa ja julkisissa sisätiloissa, joukkoliikenteessä, koulukyydityksissä, takseissa, varhaiskasvatuksen, koulujen ja oppilaitosten työntekijöillä sekä yli 12-vuotilailla oppilailla.

Käytetyt maskit ja hanskat kuuluvat roskikseen – ei viemäriin eikä luontoon

Etelä-Karjalan jätehuollon ja Lappeenrannan Energian viestinnästä muistutetaan tärkeästä erilaisten kertakäyttösuojien oikeanlaisesta lajittelusta.

- Lyhyt ja yksiselitteinen ohje on: Laita kertakäyttöinen maski suoraan kuivajäteastiaan käytön jälkeen tai uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen, jätehuollon viestinnästä viestitetään.

- Maskeja tai kumihanskoja ei myöskään saa koskaan hävittää viemäriin. Ne voivat aiheuttaa tukoksia viemäriverkostoon ja tämä on turha riski niin ympäristölle kuin meidän ihmistenkin terveydelle, täydennetään jätevesiverkostosta huolehtivasta Energian viestinnästä.

Kun maskit ja muut kertakäyttöiset suojat asianmukaisesti hävittää, tulee samalla huolehdituksi ympäristöstäkin. Monikaan ei ehkä tiedä tai tule ajatelleeksi, että roskikseen hävitetyt suojamateriaalit hyödynnetään nykyään energiaksi kaukolämmön ja sähkön tuotantoon.

- Kun laitat aina kertakäyttöiset maskit ja hanskat kuivajätteeseen, ne päätyvät jätevoimalaan poltettaviksi energiaksi eikä ympäristöä turhaan kuormittavaksi roskaksi eli luontokin kiittää!

Muistilista maskin käyttöön

 • Kokeile erilaisia maskeja, jotta löydät kasvoillesi sopivan mallin, jonka läpi pystyt hengittämään.
 • Varaa käyttöösi niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset.
 • Varaa mukaan käsihuuhdepullo ja tarvittaessa ylimääräisiä maskeja vaihtoa varten.
 • Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen esim. liikennevälineeseen nousemista.
 • Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin.
 • Varmista, että maski asettuu tiiviisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.
 • Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.
 • Jos kosket maskia käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.
 • Älä aseta käytettyä maskia uudelleen kasvoille.
 • Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.
 • Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan poistaessasi sitä.
 • Laita kertakäyttöinen maski suoraan roskiin käytön jälkeen. Pistä uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.
 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
 • Pese kangasmaski 60 asteen pesuohjelmalla aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma.
   

Kertaa THL:n video kasvomaskin käytöstä

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.