Asiakasmaksuilla sijoitetaan toimintavakauteen ja hiilineutraaliin tulevaisuuteen

Lappeenrannassa pysytään valtakunnallisessa vertailussa hinnoittelussa keskitasolla.
Lappeenrannan Energia
|
Kaukolämpöakun työmaa Mertaniemessä syksyllä 2024
Muuttunut maailmantilanne ja tulevaisuuden investoinnit ovat tuoneet korotuspaineita sähkön verkkopalvelun sekä kaukolämmön hintoihin, minkä vuoksi Lappeenrannan Energia korottaa hintoja 10. lokakuuta alkaen.

Ennen Venäjän hyökkäyssodan synnyttämää energiakriisiä ja sen myötä kiristyneitä polttoainemarkkinoita kaukolämmön hinta pystyttiin Lappeenrannan seudulla pitämään paikallaan useita vuosia. Viime vuosina kuitenkin myös korkojen ja inflaation nousu on pakottanut energiayhtiöt ympäri Suomen hinnankorotuksiin, eikä Lappeenrannan Energia ole poikkeus.

Etenkin biomassan eli eloperäisistä aineista valmistetun polttoaineen kallistuminen tuo korotuspaineita kaukolämmön tuotantoon, jonka hintoja on jouduttu muutamana aiempanakin vuonna nostamaan.

Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Arto Nikkanen muistuttaa, että pitkällä aikavälillä tarkasteltuna korotukset ovat olleet kohtuullisia ja kohdistuneet investointeihin.

– Kymmenen vuoden ajanjaksolla kaukolämmön asiakashinnat ovat nousseet 30 prosenttia, kun valtakunnallista keskiarvoa tarkasteltuna lämmityskustannukset ovat kymmenessä vuodessa nousseet 43 prosenttia.

Nyt tehtävien korotusten jälkeenkin Lappeenrannan Energian toimittaman kaukolämmön hinta pysyy valtakunnallisen keskiarvon tasolla, Nikkanen lisää.

Kaukolämmön hinnankorotusten vaikutusta voi havainnollistaa esimerkiksi 18 megawattituntia vuodessa lämpöenergiaa kuluttavan omakotitalon osalta. Tällaisessa taloudessa uudet energia- ja perusmaksut nostavat lämmityskustannuksia 15 euroa kuukaudessa.

Toimitusjohtaja muistuttaa, että kaukolämpömaksuilla katetaan niin tuotantolaitosten kuin verkon rakentamis- ja ylläpitokustannukset sekä hallinnon kustannukset.

– Selvää on, että myöskään vihreä siirtymä ei toteudu ilman kustannuksia.

Investoimalla uusiutuviin lämmönlähteisiin ja lämmönvarastointiin perustuviin tuotanto- ja verkkoratkaisuihin vähennetään polttoaineiden saatavuudesta aiheutuvia lämmöntoimituksen riskejä sekä hintaan vaikuttavia epävarmuustekijöitä tulevaisuudessa.

Eri lämmönlähteitä hyödyntävä monipuolinen kaukolämmön tuotanto tuo varmuutta tilanteisiin, joissa jonkin polttoaineen saatavuus tai tuotantoratkaisu on rajoitettu.

Sähkönsiirtomaksuja nostettiin viimeksi vuonna 2018

Sähköverkon osalta edellinen hinnankorotus Lappeenrannan seudulla tapahtui vuonna 2018, minkä jälkeen hintoja on laskettu kahdesti kesäkuussa 2021 sekä tammikuussa 2022. Kumpanakin kertana hinnanalennus oli kymmenen prosenttia. Nyt tehtävä korotus on keskimääriin 7,5 prosenttia.

– Kerrostaloasukkaalle hinnankorotus tuo kuukausimenoja lisää keskimäärin 1,5 euroa kuukaudessa. Sähkölämmitteiselle pientaloasukkaalle korotus on puolestaan noin 6 euroa kuukaudessa, kertoo Lappeenrannan Energiaverkkojen toimitusjohtaja Jussi Selenius.

Hinnankorotukset eivät ole pelkästään nykyisten kustannuspaineiden seurausta, vaan ne liittyvät myös Lappeenrannan Energian laajempaan kokonaisstrategiaan, jolla varmistetaan energian tuotannon ja jakelun luotettavuus sekä kestävyys pitkälle tulevaisuuteen.

Toimitusjohtajat Arto Nikkanen ja Jussi Selenius

Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Arto Nikkasen (vas.) ja Lappeenrannan Energiaverkkojen toimitusjohtaja Jussi Seleniuksen tavoitteena on pitää Energian tuotteiden ja palvelujen hinnat asiakkaille mahdollisimman vakaina.

Toimitusvarmuuden ylläpito ja parantaminen kotiseudun puolesta

Toimitusjohtaja Seleniuksen mukaan sähköverkon osalta isoin vaikuttava tekijä on Suomen toimitusvarmuuslaki, joka edellyttää säävarmaa sähköverkkoa vuoteen 2036 mennessä. Tuon ajankohdan jälkeen sähkökatkot eivät saa taajama-alueilla kestää kuutta tuntia kauempaa tai haja-asutusalueilla 36 tuntia kauempaa.

– Tämä edellyttää keskimäärin 9,5 miljoonan euron vuosi-investointeja, Selenius sanoo.

Tämän lisäksi kasvava yhteiskunnan ja teollisuuden sähköistyminen aiheuttaa sähköverkolle valtavia investointipaineita.

– Teollisuuden sähköistyminen ottaa askelia, joita historiassa aiemmin ei ole nähty, ja tehotarpeet kasvavat tulevaisuudessa merkittävästi. Tämä aiheuttaa haasteita sähköverkon rakentamiselle ja pitämiselle sellaisessa kunnossa, että verkkoon ei jää pullonkauloja.

Muihin valtakunnallisiin toimijoihin verrattuna Lappeenrannan seudulla on sähköverkkoa asiakasta kohden keskimääräistä enemmän.

– Yhtä asiakastamme kohti meillä on 107 metriä ylläpidettävää verkkoa, kun vaikkapa Jyväskylän seudulla vastaava lukema on 22 metriä per asiakas, Selenius vertaa.

Yksittäisiä suurimpia sähköverkon investointeja on vuoden 2025 alussa käynnistyvä kuusivuotinen hanke, jossa uusitaan kaikki Lappeenrannan Energiaverkkojen asiakkaiden etäluettavat sähkömittarit.

– Uusiutuvaan energiantuotantoon perustuvan sähköjärjestelmän tasapainon ylläpitäminen edellyttää entistä nopeampaa mittaustarkkuutta. Laki määrittelee, että kulutusta on pystyttävä mittaamaan jatkossa tunnin sijaan 15 minuutin jaksoissa, Selenius kertoo.

Sähkömittareiden massavaihdot kuuden vuoden aikana kustantavat kaikkiaan noin 11 miljoonaa euroa.

Suomen sähkömarkkinat ovat Energiaviraston valvonnassa, minkä tarkoituksena on taata valtakunnallisesti korkea toimitusvarmuus sekä kohtuulliset ja kilpailukykyiset hinnat.

Valtakunnallisia hintatilastoja voi tarkastella Energiaviraston tilastoista tältä sivustolta.

Hinnat edelleen valtakunnan keskitasoa

Keväällä tehdyn valtakunnallisen vertailun mukaan Lappeenranta sijoittuu suurten kaupunkien joukossa palveluiden hinnoittelun keskitasolle niin sähkön verkkopalvelun, kaukolämmön kuin vesihuollonkin osalta, ja tähän pyritään jatkossakin.

Samalla Lappeenrannan Energia astelee määrätietoisesti vihreän siirtymän mukana kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2026 mennessä. Osa tätä investointistrategiaa on hiljattainen työ- ja elinkeinoministeriön Lappeenrannan Energialle myöntämä yli 2,6 miljoonan euron tuki Lappeenrannan Mertaniemen voimalaitoksen yhteyteen suunnitellun datakeskuksen hukkalämmön hyödyntämiseen. Hukkalämmöllä korvataan maakaasun ja turpeen käyttöä.

Samoin jatkuvat investoinnit kaukolämpöjärjestelmän toiminnan tehokkuuteen, toimitusvarmuuteen ja ympäristöystävällisyyteen kotiseudullamme. Näistä näkyvimpiin kuuluu Mertaniemeen rakentuva kaukolämpöakku, joka varastoi tulevaisuudessa 10 000 litraa kuutiota kaukolämpövettä. Hanke palvelee niin kustannustehokkaan kaukolämmön ylläpidossa kuin mahdollisissa häiriötilanteissa.

Tilaa Elämää & Energiaa suoraan sähköpostiisi

Tilaa asiakaskirjeemme ja saat kuukausittain ajankohtaiset uutiset ensimmäisenä sähköpostiisi.