Vesijohtoverkoston älykkyys tarkoittaa sitä, että tiedetään tarkasti, mitä verkon varrella tapahtuu, kuvaa käyttöpäällikkö Sami Väisänen.
- Kun olemme lähes reaaliaikaisesti perillä veden kulutuksesta, voimme esimerkiksi hyvissä ajoissa selvittää, mistä on kyse, jos vettä menee enemmän kuin normaalisti – onko kyse poikkeuksellisesta käytöstä vai vuodosta. Samaten voimme reagoida veden laadun heikkenemiseen ja korjata sen syyn ennen kuin asiakas välttämättä huomaa mitään poikkeavaa.
Veden laatua seurataan automaattisesti
Veden laatua valvotaan mm. pH-arvoa ja sameutta seuraamalla ja tarkkailemalla virtaamaa verkoston eri osissa. Seuranta on täysin automaattista, Väisänen toteaa.
- Rakennamme mittauspisteet ja asetamme automatiikkaan rajat, joiden alittaminen tai ylittäminen aiheuttaa hälytyksen, jolloin vesihuollon asiantuntija lähtee tarkastamaan tilanteen. Muuten järjestelmä ei tarvitse kuin normaalia huoltoa.
Väisänen arvioi Lappeenrannan Energian olevan vesiverkostojen älykkyyden kehittämisessä Suomen kärkeä.
- Verkoston alueellinen mittaaminen on ollut meille rutiinia jo 30 vuoden ajan, mutta monet isot yhtiöt vasta aloittelevat sen kehittämistä. Älykkäät verkostot ovat hyvin edistyksellinen hanke.
Toimitusvarmuus ja laatu paranevat entisestään
Älykkäiden vesiverkostojen suurimmat hyödyt asiakkaillemme ovat toimitusvarmuus ja veden laadun varmistaminen, Väisänen sanoo.
- Kiireelliset korjaukset ja katkokset vähenevät, kun verkostoa voidaan pitää kunnossa ennakoivasti ja puuttua asioihin, ennen kuin mitään tapahtuu. Samalla pienenevät verkostojen ja pumppaamoiden vikojen korjauskustannukset ja kerättyä mittausdataa voidaan hyödyntää esimerkiksi verkosto- tai laitteistosaneerauksien kohdentamisessa.
Tällä hetkellä automaattisia mittausasemia on Lappeenrannan keskustassa ja verkostoa tihennetään tasaisesti. Kyseessä on kolmen vuoden projekti, Väisänen kertoo.
- Meillä on nyt kahdeksan mittausasemaa valmiina ja kymmenkunta, jotka on rakennettu, mutta joista puuttuu vielä automaatio. Verkoston etävalvontaa rakennetaan myös Joutsenon ja Korvenkylän verkostoalueille.
Etäluettavista vesimittareista tietoa reaaliajassa
Mittausasemilta saatavaa tietoa täydentävät etäluettavat vesimittarit. Niiden avulla kiinteistössä kulutettu vesimäärä tunnetaan reaaliaikaisesti ja tiedämme tunnin tarkkuudella, kuinka paljon alueelle on pumpattu ja myyty vettä, kertoo verkostopäällikkö Ami Kylliäinen.
- Kun saamme tarkan tiedon veden kulutuksesta, asiakas maksaa vesilaskunsa kulutuksen, ei arvion mukaan. Samalla huomaamme, jos esimerkiksi vettä kuluu jatkuvasti yön hiljaisina tunteina, jolloin kiinteistöyhtiö voi tarkastaa, ettei huoneistossa ole vuotoja.
Etäluettavien mittareiden toimittajia kilpailutetaan paraikaa. Kylliäinen arvioi, että ensimmäiset päästään asentamaan viimeistään vuoden 2022 puolella.
- Aloitamme isommista kiinteistöistä ja etenemme pikkuhiljaa pienempiin. Menee ehkä 3–4 vuotta, että etäluettavat mittarit ovat kaikissa kiinteistöissä.
Etäluettavan vesimittarin asentamisen yhteydessä tarkastetaan, että se saa yhteyden järjestelmäämme, eikä aikaa mene enempää kuin normaalissa vesimittarin vaihdossa.