12.8.2017

Ukkosmyrsky katkoo sähköjä Etelä-Karjalassa 12.8.

Tiedote päivitetty 13.8. klo 6.35

Lauantai-iltana 12.8. Etelä-Karjalaan saapunut ukkosmyrsky koetteli Energiaverkkojen jakeluverkkoa vähäisesti. Ukkonen aiheutti lyhyitä sähkökatkoja eripuolilla - pari muutaman minuutin keskeytystä Lappeenrannan eteläisillä alueella. Varsinaisia vikoja keskijänniteverkossa oli yön aikana vain Lemillä Huttulassa.

Lemin alueella vika alkoi iltakymmenen jälkeen ja viimeisillä sähkökatkon piirissä olleille asiakkaille saatiin palautettua sähköt aamulla noin puolikuuden aikaan. Laajimmillaan vian piirissä oli yhtäaikaisesti lähes 600 asiakasta. Pienjännitevikoja ukkosmyrskyn aikana ilmeni vain yhdessä tapauksessa. Lisäksi kahdessa tulipalossa tarvittiin yön aikana Energiaverkkojen apua. Viankorjuussa yön aikana vahvuus oli viisi henkilöä. Viimeiset tiedossa olleet viat saatiin korjattua sunnuntaina vähän ennen aamukuutta.

Pyydämme ilmoittamaan pienjänniteverkon viasta 

Asiakkaita pyydetään huomioimaan, että pienjänniteviat eivät näy sähkön häiriökartallamme eikä kaikista yksittäisistä vioista saada tietoa automaattisesti käyttökeskukseen. Mikäli asiakkaamme on ilman sähköä eikä katkoa näy häiriökartallamme, on asiakkaan hyvä ilmoittaa sähköttömyydestä vikailmoitusnumeroomme 020 690 401 (mpm/pvm).
 
VIkailmoitusnumeroon pyydetään myös ilmoittamaan, mikäli asiakas havaitsee puun sähkölinjalla tai sähkölinjojen olevan poikki tai maassa. Sähkön käyttökeskuksesta muistutetaan, että sähköjohtoja ei saa itse raivata vaan kaikista tiedoista tulee ilmoittaa pikaisesti sähkön vikailmoitusnumeroomme. Vikaantuneet sähkölinjat voivat olla vaarallisia ja ne kannattaa kiertää vähintään 20 metrin etäisyydeltä.
 

Jos epäilee nollavikaa

Vaurioituneessa sähköverkossa saattaa esiintyä niin sanottu nollavika, joka voi aiheuttaa hengenvaaran. Asiakasta pyydetään ottamaan yhteyttä vikapäivystykseemme, jos epäilee nollavikaa.
 
Nollaviassa nollajohdin katkeaa ja voi aiheuttaa jännitteen nousun 230 voltista 400 volttiin, joka voi rikkoa kodin sähkölaitteita. Vika voi aiheuttaa myös tulipalovaaran, jos sähkövirta yrittää hakea purkautumistietä rakennuksen rakenteista.

 

Nollavian tunnistaa näistä merkeistä:

  • valot palavat kiinteistössä poikkeuksellisen kirkkaasti ja jotkut hyvin himmeänä ja valon voimakkuus vaihtelee varsinkin muiden sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa
  • sähkölaitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoutua
  • metallikuorisesta laitteesta saa sähköiskun
  • sähkökeskuksesta kuuluu "särinää" ja pauketta, ja saatat haistaa palaneen käryä
 

***  

Tiedote päivitetty 12.8. klo 22.39

Lemin tiedossa oleva vika on simuloitu tällä hetkellä häiriökarttaan ja sen mukaan vika vaikuttaa Lemillä ja Savitaipaleella reiluun 570 asiakkaaseen. Mikäli alueelle tulee uusia vikoja, ne eivät näy häiriökartalla automaattisesti. Mahdolliset viat muilla Lemin alueilla pyydetään ilmoittamaan soittamalla Energiaverkkojen sähkön vikapäivystykseen 020 690 401 (mpm/pvm).

***

Tiedote julkaistu 12.8. klo 22.58

Suomeen ennustettu ukkosmyrsky alkoi vaikuttaa Lappeenrannan Energiaverkkojen sähkön jakelualueella lauantai-iltana 12.8. Ensimmäisenä sähköt katkesivat hetkeksi Lappeenrannan eteläisillä alueilla Vainikkalan suunnalla, mutta sähköt saatiin palautettua asiakkaille muutamassa minuutissa. Parhaillaan tiedossa on sähkökatko Lemin suunnalla ja tämä katko ei näy sähkön häiriökartalla. Vikapartio on matkalla Lemille sähköasemalle selvittämään katkoa ja sen laajuutta.