9.10.2017

Lepolan sähköasema täysremonttiin

IMG_4916.JPG
Lepolan sähköasema
 
Lappeenrannan Energiaverkot käynnistää lokakuussa täysremontin keskusta-alueen toiseksi tärkeimmällä sähköasemalla Lepolassa. Remontti kestää noin puolisen vuotta ja sen investointikustannus on noin miljoona euroa.
 
Energiaverkkojen sähkön käyttöpäällikön Antti Lintusen mukaan Lepolan kautta sähköt siirtyvät yli 7000 asiakkaalle keskusta-alueella ja kaupungin itäpuolella.
– Sähköaseman vaikutusalueella on kotitalouksien lisäksi useita isoja sähkönkuluttajia kuten keskussairaala, oppilaitoksia ja Lappeenrannan Kisapuisto.
 
Täysremontissa uusitaan kaikki sähköaseman sähkönjakelukojeistot ja asema on remontin ajan poissa käytöstä.
 
Verkostopäällikkö Jouni Horppu kertoo, että kaikista tarkastuksista ja määräaikaishuolloista huolimatta Lepolan sähköaseman tekniikka ja sen fyysiset osat alkavat olla käyttöikänsä loppupäässä.
 
– Lepolan sähköasema on toiminut jo yli 50 vuotta ja nyt remontin myötä saadaan ajan tasalle kaikki aseman toiminnot . Uudella tekniikalla saamme samalla varmennettua sähkön toimitusvarmuutta entisestään. Järjestelmät ovat kehittyneet älyn ja automaation osalta viime vuosina merkittävästi. On järkevämpää saneerata koko asema nykyaikaiseksi ja tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi kerralla.
 
Myös varajärjestelyihin on remontin ajaksi varauduttu, jotta asiakkaiden sähköt ovat turvattu remontin aikana.
– Tavoitteena on, että remontti ei näy asiakkaiden sähkön käytössä ollenkaan. Sähkönjakelusta huolehditaan korvaavilla yhteyksillä muilta sähköasemilta kuten esimerkiksi Simolantieltä, Valtakadulta tai Mälkiältä. Parhaillaan kytkemme noita varayhteyksiä käyttöön.
 
IMG_4917.JPG
Lepolan sähköasemaa sisältä.
 
Lepolan sähköasema on jatkoa Energiaverkkojen saneerattavissa keskeisissä sähköasemissa. Edelliset suuremmat saneeraukset on tehty Taipalsaaren ja Savitaipaleen sekä Valtakadun sähköasemilla. Energiaverkoilla on Lappeenrannan alueen 9 sähköaseman lisäksi sähköasemat Lemillä, Savitaipaleella ja Taipalsaarella. Kaikkiaan Energiaverkoilla on neljän kunnan alueella noin 56 000 sähkönsiirron asiakasta.