25.5.2016

Joutsenon lämpövoimalaitoksella tutkitaan ja puhdistetaan vanhaa öljyvahinkoa

Lappeenrannan Lämpövoima Oy:n Joutsenon lämpövoimalaitoksella tehtiin viime syksynä havainto öljyvuodosta laitoksen sisätiloissa. Tutkittaessa todettiin vuodon johtuvan lämpölaitoksen kattilahuoneen betonirakenteisen seinän läpi tihkuvasta öljystä. Todettiin myös, että öljy on peräisin seinän vieressä sijaitsevasta usean vuosikymmenen takaisen öljyvuodon pilaamasta maasta. Alueen pohjavesi ei ensitutkimusten mukaan ole vaarassa. Tutkimuksia täydennetään parhaillaan ja jo samalla ryhdytään vahingontorjuntatöihin.

Lappeenrannan Lämpövoiman teettämät tutkimukset osoittavat, että lämpölaitoksen tontin maaperä on osittain saastunutta ja vaatii kunnostusta. Lämpövoiman toimitusjohtaja Tuomo Parviainen kertoo, että asiaa selvitetään ja hoidetaan yhteistyössä Ympäristökonsultointi Niemeläinen Oy:n ympäristöasiantuntija Timo Niemeläisen ja Lappeenrannan Seudun Ympäristötoimen kanssa.

– Konsulttimme on myös ollut jo alustavasti yhteydessä Kaakkois-Suomen ELY-keskukseen. Saamme näillä näkymin tutkimuksen tehtyä toukokuun loppuun mennessä ja sen perusteella esitämme ELY-keskukselle maaperän kunnostussuunnitelman. Tulemme tekemään maaperän kunnostamisen tuon suunnitelman ja ELYltä saatavien lisäohjeiden mukaan, Parviainen kertoo.  

Toimitusjohtaja täydentää, että Lämpövoimalla lähdettiin tutkimaan kattilasalin sisäpuolella seinän ja lattian rajasta tihkuvan öljyn havaintoa syksyllä, kun vanhoja öljytahroja tarkasteltiin aikaisempaa tarkemmin:

– Betoniseinässä on ollut vanhoja öljytahroja, joihin on totuttu, mutta näytti siltä, että öljytahrat olisivat viime aikoina enemmänkin kostuneet lisää kuin pysyneet kuivina. Seinää tutkittiin näytteitä poraamalla ja todettiin, että seinä oli öljystä kostea ja öljy tuli seinän läpi ulkopuolisesta maaperästä. Jouduimme odottamaan kevättä tarkempien ulkopuolisten tutkimusten tekemiseksi ja roudan sulettua maaperätutkimukset paljastivat maassa olevan raskasta polttoöljyä.

Tarkemmissa maaperän tutkimuksissa selvisi, että tontin maaperässä olleiden kahden vanhan öljysäiliön ympärillä maaperässä on öljyä, joka on valunut maahan jo säiliöiden käyttöaikana. Lämpölaitoksella käytettiin raskasta polttoöljyä 1960-luvun alusta 1980-luvun alkuun. Kun laitos oli muutettu maakaasukäyttöiseksi vuonna 1984, vanhat öljysäiliöt oli tyhjennetty öljystä ja täytetty hiekalla. Tämä oli normaali menettely 1980-luvulla. Normaalista poikkeavaa on, että maaperän öljypitoisuuksia ei tutkittu tuolloin riittävästi.

Aluetta tutkiva ympäristökonsultti Timo Niemeläinen toteaa, että vastaavanlaisia vanhoja öljyvahinkoja on tullut vuosien mittaan esille ympäri Suomen.

– Joutsenon lämpölaitoksen tontin maaperää on vaihdettu aiemminkin ja siellä on selvästi puhtaita kerroksia esimerkiksi säiliöiden päällä. Harmittavaa on, että silloiset ohjeet ja dokumentoinnit asioista ovat puutteellisia. Onneksi alue on ollut asfaltoitu ja pohjaveden päällä on paksu maakerros, ja öljy koostuu raskaista maa-ainekseen herkästi sitoutuvista hiilivedyistä, joten tämä on todennäköisesti paikallinen vahinko.

Niemeläisen mukaan voidaan alustavasti arvioida, että pohjavesi ei virtaa vahinkopaikalta kunnallisten vedenottamoiden suuntaan. Lisäksi lähimmät kunnalliset vedenottamot ovat kaukana kohteesta, joten vaaraa vesijohtoverkon veden pilaantumisesta ei ole.

– Puhdistusprosessi toteutetaan niin, että siitä ei koidu muulle ympäristölle vahinkoa. Maaperään aikaisemmin jätetyt säiliöt tullaan poistamaan ja maaperä kunnostetaan, jotta vahinko saadaan korjatuksi.  Myös alueen pohjaveden tutkimuksia jatketaan kunnostuksen yhteydessä pohjaveden laadun varmistamiseksi.

Asiasta tiedotetaan lisää seuraavan kerran, kun tutkimukset valmistuvat lähiviikkoina ja ehdotus kunnostustoimiksi saadaan toimitettua Kaakkois-Suomen ELY:lle.